TARİHTEN BUGÜNE EN ÜNLÜ 10 HAYVAN TABLOSU

Tarih öncesi dönemlerden beri sanatta hayvanlar öne çıkmış ve sanatçılar tarih boyunca onları farklı şekillerde resmetmişler. Bazı sanatçılar hayvanları doğayı gözlemleme amacı ile boyamayı tercih ederken, bazıları da toplumsal yorumlar yapmak için özneler olarak kullandılar.

İşte hayvan severlerin tadını çıkaracakları 10 ünlü tablo:

1) Lascaux mağara resimleri (Eski çağ)

Fransa’nın güneyindeki Lascaux mağaralarına açılan kapı 12 Eylül 1940’ta keşfedildi ve duvarlarda 2000’den fazla resim bulundu. Resimler yaklaşık 17.300 yaşında ve farklı renkli mineral pigmentler kullanılarak oluşturulmuş. Bu resimler, o zamanlar bölgeyi dolaşan hayvanları, atları, geyikleri, sığırları, bizonları ve kuşları içeriyor.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu


2) Genç Tavşan Albrecht Dürer’den (1502)

Alman sanatçı Albrecht Dürer’in bu suluboya resmi, çarpıcı doğruluğu ve tavşanın gerçekçi tasviriyle övgü topladı. Bu eser, bazı sanatçıların çalışmalarında hayvanları bilimsel detaylarla gözlemlemek için nasıl kullandıklarının bir örneğidir.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu

3) Carel Fabritius tarafından yapılan Goldfinch-Saka Kuşu (1654) 

Hollandalı sanatçı Carel Fabritius’un evinin yakınında bir barut dükkanı patladığında ölmeden önce yaptığı son çalışmalardan biriydi. Bu resim, ayaklarından birisi zincirlenmiş Saka kuşunu gösteriyor ve geniş, süpürme tekniği fırça darbeleriyle dikkat çekiyor. Detaylara dikkat.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu

4) George Stubbs tarafından yapılan Whistlejacket (1762)

Liverpool doğumlu sanatçı George Stubbs, at anatomisine tutkuluydu. Whistlejacket, 18. yüzyılda zengin ve etkili bir politikacı olan Charles Watson-Wentworth’ün sahip olduğu bir attı. Bu, Stubbs’un ileri ve etkileyici at bilgisi nedeniyle en ünlü hayvan resimlerinden biridir.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu


5) Rosa Bonheur tarafından yapılan At Pazarı(1855)

At Pazarı, Rosa Bonheur’un en ünlü eseridir. Bonheur, Fransız bir hayvanat bahçesinde hayvan ressamı idi ve özellikle evcil ve çiftlik hayvanlarıyla ilgileniyordu. Bonheur, Paris’teki at pazarında bir dizi eskiz çalışması yaptıktan sonra bu eseri yaptı ve bu eser beğeni topladı.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu


6) ‘Sürpriz!’ Henri Rousseau (1891)

‘Sürpriz!’ Fransız sanatçı Henri Rousseau’nun ilk orman temalı eseri. Bu eser, şiddetli bir tropik fırtına sırasında avına saldıran bir kaplanı gösteren tuval üzerine yağlı boyadır. O zamanlar olumlu karşılanmasa da, hala en ünlü hayvan resimlerinden biri olmaya devam ediyor.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu


7) Franz Marc tarafından yapılan Mavi Atlar (1911)

Franz Marc, Alman Ekspresyonist hareketinde önemli bir figürdü ve kısa kariyerine rağmen diğer sanatçıları da etkiledi. Hayvanlar, genellikle parlak, cesur renkleri ile tanınan eserlerinin konusuydu. Bu resim, güçlü bir etki yaratmak için canlı renkleri nasıl kullandığını gösteren bir örnektir; mavi özellikle erkeklik, maneviyat ve uyum ile ilişkilendirdiği bir renktir.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu


8) Suzanne Valadon tarafından yapılan iki kedi (1918)

Suzanne Valadon’un resimle ilgisi diğer sanatçılara resim yapması için bir model olarak başladı ve bu durum onun resime olan kişisel ilgisini ateşledi. Hayvanlar onun uzmanlığı olmasa da, sanatında zaman zaman yerel ortamlara odaklandığı biliniyordu. Çalışmasında zengin renkleri ve sert siyah ana hatları kullanmasıyla tanınıyor.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu

9) Salvador Dalí’nin Filleri ​​(1948)

Ünlü İspanyol ressam Salvador Dalí’nin, çalışmaları genellikle hayvanları içeriyordu ve filler birkaç kez eserlerinde kullandığı figürler. Bu özel parçada, filleri son derece uzun ve ince bacaklarla boyuyor ve büyük bedenlerini koruyor. Bu eserde, Gian Lorenzo Bernini’nin dikilitaş taşıyan bir fili tasvir eden Roma’daki heykellerinden esinlenmiştir. Filler, canlı renkleri ve kendine özgü tarzıyla dikkat çekiyor.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu


10) Paula Rego tarafından yapılan ‘Savaş’ (2003)

‘Savaş’, Irak Savaşı’nda yaşanan şiddet ve yıkımdan esinlenen kağıt üzerine pastel çalışma. Resim, tavşan kafalı figürleri kaotik bir sahnede tasvir ediyor. Eserde, yaralı bir çocuk taşıyan tavşan kafalı bir kadın odak noktasında. Bu resim, güçlü ve duygusal mesajı ile övgüler aldı.

Tarihten Bugüne En Ünlü 10 Hayvan Tablosu

Kaynak: kitaptansanattan